Free ISEE Practice Test - Lower Level

Below you will find 25 questions in the format of the ISEE (lower level) to practice. This test can give you an idea of what questions could appear the day of the test as well as which areas need strengthening to succeed.

ISEE Verbal Reasoning
ISEE Synonym Questions

Choose the word that is the closest in meaning to the first word given.

1.
VACANT

Answers *
A. Full
B. Absent  
C. Empty
D. Unavailable

2. NONCHALANT
Answers *
A. Bored
B. Calm
C. Excited
D. Interested

ISEE Sentence Completion Question
Choose the word or phrase that completes the sentence correctly.

3. When running in a race it is _______ for a runner to stay hydrated by drinking water.

Answers *
A. Unnecessary
B. Optional
C. Reasonable
D. Essential

4. After her math test, Tina realized that she ________ (on) several questions.

Answers *
A. Excelled
B. Omitted
C. Bungled
D. Copied

5. Matt likes to do his homework as soon as he gets home from school, but Sam ________________________.

Answers *
A. likes to eat a snack when he gets home.
B. rides his bike home.
C. watches TV on Saturdays.
D. studies for his tests.

ISEE Quantitative Reasoning
Choose the option that exemplifies your answer.

Numbers & Operations
6. If Sam has z bags of candy, and each bag has 5 pieces of candy, which expression would tell us how many pieces of candy Sam has?

Answers *
A. z ÷ 5
B. z - 5
C. z × 5
D. z + 5

7. Which of the following is equal to 15⁄75?

Answers *
A. 2
B. 0.2
C. 0.02
D. 20

Algebra
8. Solve for y:4y-2=14

Answers *
A. 6
B. 2
C. 4
D. 5

9. Solve for Z:


Answers *
A. 6
B.11
C. 7
D. 66

Geometry
10. If a rectangle has a base of 10 and height of 6, what is the perimeter?

Answers *
A. 36
B. 30
C. 32 
D. 28

11. What is the area of a square with with a height of 7?

Answers *
A. 14
B. 28
C. 42
D. 49

Measurement
12. Line segment AC is 10 cm long and is 2⁄5 of line segment AD.

How long is Line segment CD?

Answers *
A. 5 cm
B. 10 cm
C. 15 cm
D. 25 cm

13. On Sam’s neighborhood map, 1 cm represents 2 city block. The closest grocery store to his school is 6.5 cm away on the map. How far is this in city blocks?

Answers *
A. 13
B. 13.5
C. 12
D. 12.5

Data Analysis & Probability
14. Jeff has 3 yellow highlighters, 4 orange highlighters, 2 blue highlighters, and 5 green highlighters in his school bag. If he reaches into his school bag and selects a highlighter at random without looking, which color has a 1 out of 7 chances of being selected? 

Answers *
A. Yellow
B. Orange
C. Blue
D. Green

15. Sally has to sew a button onto her shirt. In her sewing kit there are 28 spools of thread: 6 blue, 4 black, 7 white, 8 brown, and 3 red. What are the chances that she will pull out a brown spool?

Answers *
A. 2⁄7
B. 1⁄7 
C. 3
⁄28 
D. 1⁄14

ISEE Math (Mathematics Achievement)
Choose the option that exemplifies your answer.

Numbers & Operations
16. Which of these numbers is divisible by 3 without a remainder?

Answers *
A. 1,068
B. 1,069
C. 1,072
D. 1,076

17. Solve: 3(7 - 2) + 5=

Answers *
A. 15
B. 32
C. 22
D. 20

Algebra
18. Solve for X: 7x-3=18

Answers *
A. 1
B. 2
C. 3
D. 5

19. If Paul is seven years older than three times the age of his daughter, Jessica, who is 8, how old is he?

Answers *
A. 24
B. 31
C. 17
D. 38

Geometry
20. What is the area of the rectangle below?


Answers *
A. 52.5 cm²
B. 98 cm²
C. 105 cm²
D. 110 cm²

21. Use the coordinate graph below:


David plotted the following points on the coordinate graph: Point A (2, 2) and Point B (5, 2). Where on the coordinate graph should he plot Point C so that his points form a right triangle with vertices A, B, and C, and sides AB, BC, and CA?

Answers *
A. (7, 2)
B. (8, 2)
C. (2, 2)
D. (2, 7)

Measurement
22. If the area of a triangle is (1⁄2 base) x height, what is the area of triangle XYZ?


Answers *
A. 68
B. 72
C. 76
D. 78

23. Below is a plan for a new mall. All angles show in the plan are 90°.

According to the mall’s plan, what will its perimeter be?

Answers *
A. 175 
B. 130
C. 135
D. 115

Data Analysis & Probability
24. Rachel has a bag of 36 bean bags. 7 are red, 8 are blue, 6 are yellow, 9 are orange, and 6 are green. What is the probability that Rachel will pull out either an orange or a red bean bag?

Answers *
A. 19% 
B. 35%
C. 44%
D. 50%

25. The Greenwood High School senior class is made up of 1,000 students. The students were given the opportunity to vote on where to go for their senior trip. The table below shows the results:

What fraction of students wanted to go to either of the Florida theme parks?

Answers *
A. 43/50
B. 1/5
C. 7/25
D. 12/25 

* Answer key
1. C
2. B
3. D
4. C
5. A
6. C
7. B
8. C
9. A
10. C
11. D
12. C
13. A
14. C
15. A
16. A
17. D
18. C
19.B
20. C
21. D
22. D
23. A
24. C
25. D

The ISEE and other trademarks are the property of their respective trademark holders. None of the trademark holders are affiliated with TestPrep-Online or this website.